About Me

My photo
"...saya cuma kehilangan cincin dan bukan kehilangan jari."

Tuesday, December 6, 2011

A.......

Ayat kawan baek saya!

Aku kan tak kesah pon kalau ............ tetiba suke orang laen! lau tu yang boleh buat dye hepi aku sanggup undur diri! Tapi aku takot aku yang tak boleh buat dye hepi! tu je yang penting bagi aku!

Selagi aku boleh jujur aku takkan tipu dye sebab aku harap dye pon leh buat macam tu! laen dari tu lantak dye la kot!


Sunday, October 16, 2011

Orang yang benar mencintai kita dengan orang yang sekadar mencintai!

copycat entri dari blog si chantek Nurulbadiah!


orang yang benar2 mencintai kita dan orang yang hanya sekadar2 sahaja mencintai kita..

bezanya...

awk..saya sakit..dah 3 hari tak bangun..

A: owh siannya kat awk syg..jaga diri baek2 tau..risau..

B: Ya Allah..awk dah g klinik blom?awk nanti saya g amik awk hantar awk pergi klinik k..nanti sy dtg bawak ubat skali..

awk..saya stuck kat tengah jln ni..kete tiba2 rosak lak..

A: awk nih camne sampai tak leh check dulu..cuba awk try tengok kot2
ade org nk mintak tolong..tengok ade tak bengkel yg dekat2..

B: awk kat mana ni?hiss bahaya la awk sorang2 kat tgh jln..sy datang sekarang!

Awk..saya sedih sangat(crying)..asyik kene marah je dgn bos..saya stess sgt..down giler..bleh tak awk happykn sy sekejap??

A: awk sy busy ni..nanti2lah k..awk ni asyik nangis je..sabar la syg..jgn ikut emosi sangat please..

B: sy busy ni syg..tp sy janji after saya siap kerja..sy pick up awk cepat2 k..kite g makan2 n jalan2 k..saya fhm awk sedih and tengah emo..sabar k..

maaflah awk..saya tak sengaja nak buat awk marah..saya salah awk..maaf sbb tak sempurna utk awk..

A: banyak kali dah maafkan awk..dlu awk dtg lambat la..awk lambat balas msg la..pastu awk sengaja tak angkat phone..2 minggu lepas saya nampak awk sembang ngn lelaki lain la..ni tambah lagi satu..(padahal hal2 tu tak berkaitan langsung ngn masalah sekarang)..
kalaulah sebelum ni..ngn Zabedoh tu tak de ah dia nak buat saya mcm ni..saya layan dia teruk dari awk tapi die okay je tak buat salah mcm awk..

B: saya maafkan awk even dah banyak kali dah awk buat..saya maafkn awk sbb sy tahu awk x sempurna..saya pon tak sempurna..okey lain kali jgn buat lagi tau..walau macam mana pon awk..awk tak sama ngn yg lain..awk special..(even nk marah..tp tak bandingkn ngn org lain n tak ungkit2 benda lama)

awk..mana awk ni..janji nak pergi tengok wayang..nak spend masa sama2..(40 hari planning nk tgok wayang tut2 cancel)

A: sory awk..tibe2 td kawan ajak main futsal..out of sudden lak..tak pergi mcm tak best lak ngn member..sorry tau syg..lain kali k kite pergi..ala lagipon selalu je g tengok wayang...

B: sorry syg lambat..saya tengah cakap ngn kawan saya tadi..diorang datang ramai2 dai KL..ajak main futsal and makan2..saya pergi la jumpa diorang sekejap and now rushing nak pick up awk syg..kan dah janji ngn awk..mestilah saya tunaikan..


awk..something happened..saya tengah pokai awk..really need ur help..kalau tak..habislah saya..

A: sorry sgt2 syg..saya pon tengah pokai..kat tgn saya ade 300 je..tu pun saya nak beli kasut..dah lama saya plan nk beli..kalau tak beli sekarang..nanti tak tau bila lak akan ade duit..ce awk try pinjam ngn kawan2 dulu...leh syg??

B: sorry syg..saya pon tak de duit ni..maybe tak cukup nak tolong awk..saya ade 300 je..ingat nak beli kasut..tapi tak pelah..bagi awk guna dulu la sbb awk lagi perlukn duit..kasut bile2 pon bleh beli..

awk..nape awk tengok dia??dia cantik sangat ke??saya pakai ugly sangat ke??

A: kan best kalau awk pakai camtu..pakai cantik2..style..pakai tudung camtu..kalau awk camtu..pasti awk akan cantik mcm dia..

B: tak delah..die cantik..awk cantik..tapi kalu awk pakai mcm tu..pakai sopan2..pakai tudung camtu..style mcm tu..pastu awk akan berganda2 cantik dari dia..

see?

orang yang sekadar2 sahaja mencintai kita biasanya akan cepat berubah dan biasanya hanya tahu memberikan kata2 yang manis saja..dan dia lebih mementingkan diri dia semata2 barulah dia fikirkan ttg kita..

kalau kita nak tengok seseorang tu samada betul2 mampu menjaga dan mencintai kita..kite tengok perbuatannnya pada kita...bukan pada pertuturannya..maka berhatilah kerana perempuan selalu tertipu dengan kata2..

kalau kita perempuan..kita pilihlah orang yang betul2 mencintai kita sebab one day..if anything happen..mata dan hati dia tak kan mudah beralih pada yang lain..dan dia lah orang yang sanggup menjaga kite dan menyayangi kita..pilih orang yang cinta kat kite berbanding pilih orang yang kita suka..:)


(nota noti: sy tau cume setakat mana awak mampu sayang saya! 2 sis Nurul! tQ:)

Saturday, October 15, 2011

P.E.N.A.T

penat keje pastu pagi sabtu nak kacau2 waktu tido g!



aish.......


xtvt jemur tilam utk cegah wabak hama!!
erm... lebih kgr camtu la!



rindu saat bersenang lenang macam dulu2! sob2:(

Sunday, September 25, 2011

Banyaknya Masalah!!

masalah makin banyak!


boleh tak awak faham saya?!



 kuatkan semangat wahai hati!

Saturday, September 17, 2011

Menyukai Orang Lain Walau Dah Berpunya!

sambungan dari entri bawah!

idea dari Terfaktab!

Katanya tak salah sebab

1. asalkan ade kesedaran sivik yang diri dah berpunya!


Tapi hakikatnye!







Contoh 1(Fesbuk!)


Hakikat Lelaki Dengan Facebook(!)
-Kalau nmpk profile perempuan cantik ke freehair ke seksi ke mula tekan button ‘Add as Friend’ tapi kenalnya pun tak!
-Kalau ada gambar perempuan yang seksi tu mula la gatal tangan bg komen ‘Nice pic’, ‘cunnya’, ‘awak single lagi ke?’ 
-kalau dah namanya lelaki, mesti on9 chat kt fesbuk pastu tegur mana2 pompuan dengan ayat yg panas!

Moralnya, jadilah lelaki jiwang yang ada maruah! bkn lelaki jiwang yang murah! Gunalah fesbuk dengan machonya:)


ayat kat atas ni bukan aku reka sendiri tapi dari status kawan di muka buku! di minta lelaki yg budiman jangan terasa! aku open aje! stil percaya di Malaysia ni masih ramai lelaki yg jujur! tapi itulah! kalau dah namanya hati manusia... bila2 masa aje boleh berubah! sebab tu yg bertunang pon boleh putus tunang!
Truth is, engagement is just a statement!


(nota noti: A person who truly loves you will never let you go, no matter how hard the situation is!

Nak Tulis Jugak!

susahnya nak balik umah sendiri!
dapat balik umah rasa cam nk meloncat hepi!!

pagi ni tetiba aku cari bite sal KFCM sebab ma aku ckp paper lama dah buang kot! 
so disebabkan esok dah nak balik tak de masa aku nak cari! tQ pd en Google yg bnyak membantu!

tQ cini
patutla! mmg LAWA rupenya Dahlia ni!
owh ok! lepas tengok pic ni aku dah paham jalan cite!
cini jugak
last but not least sape cakap cantek tu xpenting?!
xde maknanya!
tak kisah la apa pun tapi bila aku baca komen2 peribadi di sesetengah blog ade yang cakap rupa tu penting sebab baru tak malu nak bawak g majlis! kalo macam tu rupa cam aku ni jangan harap la nak g majlis! g kelas xreti mekap pon dah kena marah! nasib2! ni la dunia!

(nota noti: you hurt me i still love you u! u cheated and i still love u! 
u made me cry but i still love u! 
I DONT THINK MY LOVE WILL LEAVE YOU!

Thursday, May 26, 2011

Kerana Telur Rebus!

Rase sedih! so kena dengar berite n cerita gumbire je!
Contoh nye macam ni!:) 
Aku baru berkahwin setahun yang lepas dan duduk dengan isteri aku. Kami duduk berdua sahaja sebab belum dikurniakan anak. Aku ni ada satu kegemaran -iaitu makan telur rebus. Aku pun taktahu kenapa aku suka makan telur rebus, sedap agaknya. Sebelum aku kahwin, aku memang gila telur rebus. Pagi petang siang malam makan telur rebus. Tapi semenjak aku kahwin ni aku terpaksa berkorbanlah, iaitu dengan meninggalkan tabiat aku ini. Lama juga aku dah tak pekena telur rebus ni.. sebab orang rumah aku masak sedap-sedap. . so aku dah tak kisah lagilah..


Ceritanya begini, bulan lepas masa aku balik kerja, tiba-tiba kereta aku rosak.. akupun telefon bini aku katakan aku balik lambat sebab kena menapak. Sebab lapar akupun singgah satu kedai makan tu... ada telur rebus lah.. akupun makan nasi dengan telur rebus.. lepastu aku order telur rebus lebih lagi untuk diratah. Sebelum balik aku bungkus lagi 10 biji telur rebus untuk makan sambil berjalan balik nanti. Tiba jekat rumah aku rasa amatlah kenyang.. maklumlah balas dendam sebab lama tak pekena telur rebus. Sebelum aku masuk kerumah,i steri aku tiba-tiba cakap dia ada 'surprise' untuk aku malam ni. Dia suruh aku tutup mata dengan kain hitam yang diikat kemas dibelakang kepalaku. Dan dipimpinnya aku sampai ke meja makan Aku duduk dikerusi dan isteriku pesan jangan cuba buka ikatan yang menutup mataku.

Aku nak pergi toilet sebab perutku mula buat hal, tapi malaslah nak spoilkan 'surprise' isteriku ini. Aku pun tahan ler... Tetiba telefon berbunyi, isteriku pergimengangkatnya. Apa lagi ada chance aku pun melepaskan kentut yang ditahan sekian lama.. Fuuuuhhh lega rasanya.... bau boleh tahan... maklumler berapa biji telur tah aku bedal tadi... Alamak.. ada lagi satu la.. aku pun angkat sebelah punggung dan lepaskan satu das lagi.. bunyinya PROOOTTT!! ... fuh bau jangan cakap beb.. aku pun tak tahan bau dia... aku kipas pakai tangan angin dia kasi kurang sikit bau dia... adalah macam bau telur tembelang sikit.. Tetiba aku dengar bunyi telefon berdering lagi... hai lamanya tunggu isteri aku ni, aku tak sabar lagi ni nak tahu surprisedia ni. Aku terasa ada lagilah, kali ni memang aku rasa power punyalah.. aku kumpul dulu kasi padu.. lepastu aku bangun, tonggeng sikit dan lepaskan angin taufan tu... PRRROOOOOTTT! !!!... fuhh lega... bergegar sikit meja makan dibuatnya... peh tak tahan aku bau dia power gila.. aku tutup hidung aku.. aku rasa bau dia ada sikit-sikit macam bangkai la.. mau mati bunga atas meja makan aku ni.. sambil tu aku sebut 'ahhhh.... lega...'.

Adalah dekat 5 minit baru bau bangkai tu hilang.. Lepas tu isteri aku kembali dan minta maaf sebab lambat.. lalu dia kata 'SURPRISE!! HAPPY BIRTHDAY!!' dan suruh aku buka kain penutup mata aku.. laaa birthday aku hari ni le... camne boleh lupa ni.. Aku buka le kain penutup mata aku.. mulutku terus melopong... ALAMAK!!! Benda pertama aku lihat.. muka merah padam pak mertua aku, mak mertua aku, adik ipar aku dua orang, duduk keliling meja makan. Bos aku dengan jiran sebelah rumah rumah aku pun ada!!. ? jadi aku pun nak kaber malu, aku tanya la kat pak mertua aku.. 'dah lama ke pak sampai?'.

Dan pak mertua aku pun jawab! 'Dah lama. Sebelum kentut pertama lagi!!!

ish x sopannya...nasib baik bapak mertua sporting...huhu!:)

Sunday, May 22, 2011

DITAMPAR BAPA SENDIRI HANYA KERANA INGIN MEMAKAI TUDUNG!

Ceritanya bgini... pun dari fb!

Aku mengeliat sepuas puasnya. Nasib baik takder siapa nampak cara aku mengeliat. Mahu jatuh saham aku huhu.

Tiba tiba aku teringat kisah semalam. Airmata terus berlinang. Terasa amat sayu dan sedih. Salah ke kalau aku nak pakai tudung? Naper abah tak benarkan? Buat pengetahuan korang, bapak aku ni jenis orang yang sibuk giler. Businessman yang sentiasa sibuk. Mak aku dah takder. Meninggal dunia lama dah. Sedih sangat sangat.

Dari jendela, kelihatan cahaya matahari mula menjeluskan diri ke celah celah langsir tingkap. Jam dah 11:00 pagi. Perut lapar.

Aku bangun capai tuala, masuk bilek mandi.

Lepas mandi, aku belek belek tubuhku pada cermin. Alangkah lebih cantik kalau aku bertudung. Aku nekad! Aku akan protes habis habisan kalau bapa aku tak nak juga bagi pakai tudung. Aku sanggup lari dari rumah. Demi kebaikan yang aku pilih. Lantak la dengan ahli keluarga aku yang lain lain. Semuanya tak nak pakai tudung! Tapi aku nak!!!!

Aku turun ke bawah. Baru jea nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi kereta masuk garaj. Aku jenguk melalui tingkap dan nampak bapa aku balik. Aikkkk, apahal bapa balik awal ni???

Dalam masa yang sama, aku rasa inilah masa yang terbaik untuk desak bapa aku benarkan aku pakai tudung. Now or never!

Bila bapa aku buka jea pintu, aku bersalam dengannya dan tanpa lengahkan masa, aku kata, ""Daddy, cheq nak pakai tudung. Cheq nak!"

Bapak aku terus jegil sebesar besarnya. Macam ada api keluar! Pangggggggggggggggg ggg... Bapa aku hayun penampar ke muka aku! Tersepok aku di celah set sofa.

"Aduhhhhhhhhhhhhhhh hhhh....sampai hati daddy! Cheq tau la daddy rasa malu kalau cheq pakai tudung. Salah ke kalau cheq nak tutup aurat cheq? Kalau adik dan abg tak nak...."

Pangggggggggggggggg gggg....! Daddy labuh pelempang ke muka aku sekali lagi sebelum aku abis bercakap.

"Hang jangan nak bagi aku malu naaaa! Hang jangan nak buat pasai! Hang nak pakai tudung buat apa??? 

Dah 100 kali aku habaq, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG!!! Tu la, bila time kelas agama, hang ponteng! Nama hang aku boh "Razali", tup tup lekat jadi ZAZA sahaja! Memang la dalam rumah ni semuanya tak bertudung sebab adik hang tu lelaki! Abang hang pun lelaki jugak!".

Aku yang tersepuk celah sofa, terus menangis terkedu kedu. Dah la sakit kena tampar, kena pelempang. Tudung pun tak dapat jugak.

SALAH KAH AKU? SALAH KAH AKUUUUUUUU! OOOOO tidakkkkkkkkkkkkk!

(nota noti: HUHU.. TEKUN BACA DARI ATAS.... RELEX EH! X KAN NAK TERKENA SORANG SORANG LAK)
credit header baru to my dear! thanx a lot!:)

Saturday, May 21, 2011

Tips Bangun Subuh!


Assalamualaikum dan selamat pagi... 
Ramai di kalangan kita yang mengalami kesukaran untuk bangun awal pagi dan mendirikan solat Subuh di awal waktu kan?!
Masalah ini terjadi atas beberapa sebab; antaranya ia telah menjadi tabiat, tidur lewat dan perasaan malas!
pic credit to my friend: sebaik baik subuh atau subuh gajah?!

Berikut adalah beberapa panduan atau tips yang boleh dicuba oleh kita bagi mengatasi masalah ini :
1. Tidur awal; sekitar 10 atau 11 malam supaya tidur anda mencukupi! (yang ni selalu aku amalkan di rumah)
2. Ambil wuduk sebelum tidur.
3. Tanam azam di dalam diri untuk bangun awal.
4. Baca surah Al-Mulk, tiga Qul dan doa sebelum tidur.
5. Pasangkan niat; 'Aku nak bangun pukul sekian kerana Allah.'
6. Maafkan semua orang sebelum tidur.
7. Elakkan makan makanan berat sebelum tidur.
8. Elak diri dari melakukan maksiat sebelum tidur.
9. Gunakan jam loceng atau alarm di telefon bimbit untuk membantu anda. Pastikan ia berkualiti.
10. Minta tolong orang lain seperti ibu atau rakan untuk mengejutkan anda. Mungkin minta mereka simbahkan air atau urut ibu jari anda sekiranya masih sukar untuk bangun!
(nota notiPanduan di atas memerlukan sedikit latihan. Namun insyaAllah, Allah pasti tolong kita sekiranya kita MAHU)
credit to www.iluvislam.com

Friday, May 20, 2011

Jenis Lelaki Yang Anda Patut Putuskan Hubungan!!

Entri dari fb kawan

  • Lelaki yang sering mengucapkan kata sayang tetapi tidak mahu atau tidak bersedia untuk menjalinkan hubungan lebih serius walaupun anda sudah mengenalinya bertahun-tahun. Ini bermakna anda bukan orang yang diinginkannya. Mungkin anda juga tiada dalam kamus hidupnya. 


  • Lelaki yang sentiasa menghubungi anda tanpa mengira waktu. Selalunya lelaki jenis ini akan mengeluarkan kata-kata manis apabila dia sangat memerlukan anda. Tetapi apabila anda memerlukannya, dia langsung tidak muncul atau memberi banyak alasan untuk mengelak. 


  • Lelaki yang selalu mengajak anda keluar hanya sebagai teman tetapi mesra. Ke mana saja hanya anda berdua. Ibarat merpati dua sejoli pada pandangan orang lain. Malangnya, dalam hati lelaki itu tidak terdetik langsung untuk mengisi anda dalam ruang hatinya yang kosong itu. Jangan buang masa anda dengan lelaki seperti ini. 


  • Lelaki yang sudah mempunyai kekasih hati tetapi tetap mahukan anda. Selalunya lelaki jenis ini mempunyai ramai teman wanita dan hanya mahu memenuhi nafsunya saja. 


  • Lelaki yang hanya memandang dirinya saja yang betul. Pandangan dan apa yang dibuat anda adalah salah. Selalunya ketika menjalinkan hubungan dengan lelaki jenis ini, anda sering dimarahi atau ditengking kononnya anda saja yang bersalah dalam sesuatu hal. kadang kala hal yang kecil juga diperbesarkan.
  • Saturday, May 14, 2011

    Jangan La Buat Macam Ni! Rosak2..

    sekadar nak berkongsi cerita yang aku pernah dengar dulu! huhu=)


    Razak pergi ke sebuah restoran kegemarannya dan
    memesan ayam panggang seekor..Beberapa minit kemudian pesanannya sampai… Tapi sedang dia menikmatinya makanannya.. pelayan yang lain menghampirinya dan berkata..
    “Maaf, Encik… Itu sebenarnya pesanan lelaki yang ada
    di sana itu. Dan ini merupakan stok ayam terakhir
    yang kami ada… Maaf ya Encik.” 


    Razak menoleh ke arah lelaki yang ditunjuk, ternyata badannya besar dan gagah.. lalu berkata,”Kerana terlanjur sudah makan sedikit..jadi ayam ini milik saya. lagi pun saya juga membayarnya.”
    Sementara si pelayan restoran nampak kebingungan,
    lelaki gagah tadi dengan wajah marah
    sambil membawa pisau menghampiri Razak.

    “Hai budak.. jangan sentuh lagi..!! Apapun yang akan
    engkau lakukan terhadap ayam itu akan aku
    lakukan juga terhadap engkau. Kalau kau potong
    kakinya, aku akan potong kaki engkau.
    Kalau engkau potong perutnya, aku akan potong juga
    perutmu. Pendek cerita.. apapun yang engkau
    lakukan, akan aku lakukan juga pada engkau.”
    Razak terdiam beberapa minit.. lalu perlahan-lahan
    Dia mengangkat ayamnya, membawa ke mulutnya
    dan menjilat-jilat bontot ayam tersebut…

    (nota noti:huhu! so moral stori n da lesson is jangan la buat perangai tak senonoh tu ye kat mana mana pun! ok daa..(''.('',)

    Thursday, May 5, 2011

    Alkisah Lepas Kawen!

    Pencarian  keserasian chenta lepas kawen! Tapi aku lupe dari mana entri asal cerita ni!:)

    Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

    Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

    Eiiiii…geramnya aku!!!

    Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

    ”Lah..awat tak tanya…”

    Eiii..geramnya aku!!!

    Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

    Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

    “Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

    Eiiii..geramnya aku!!!!

     Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili  api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

    Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

    Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

    Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

    “Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

    Eiii…geramnya aku!!!

    Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

    “bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

    Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

    Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

    Eiii…geramnya aku!!!

    Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

    Suratnya berbunyi begini:

    Kehadapan isteriku (cewahhh..),

                Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi
                Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

    Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

                Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

                Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT  sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

    Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

                Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak..

    Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

                Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

    “Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

    Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

                Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

    P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

                                                                                                            Love,
                                                                                                                Suamimu

    so sweet kan?!:)

    10 peraturan bapa kepada teman lelaki anak perempuannya!

    Entri asal dari SINI  

    Kepada Bf anak aku, 

    Peraturan 1: Kalo ko sampai kat pagar umah aku pastu dok hon…hon, pastikan ko bawak barang yang nak dihantar..sebab ko takkan ambik ape2 atau sesapa.

    Peraturan 2: Jangan ko pegang2 anak aku depan atau belakang aku. Ko boleh pandang dia, selagi mata ko tak merayau lebih dari paras leher anak aku. Kalo ko takleh jaga tangan ko dari dok pegang2 anak aku..aku boleh tolong cabut dan jaga tangan ko kat umah..

    Peraturan 3: Aku tau skang nih fesyen budak2 pakai seluar londeh sampai nampak boxer atau spender ko. Aku ni open-minded, so aku takkan suruh ko pakai seluar tu elok2 cam manusia normal. Tapi, bagi memastikan yang seluar ko takkan terbukak atau dibukak semasa ber’dating’ ngan anak aku, aku akan pakai stapler gun kat dalam laci aku nih untuk lekatkan seluar ko kat pinggang.


    Peraturan 4: Aku rasa mesti ko tau pasal kempen seks ‘selamat’ yang omputih dok canang hari2 kat tv atau internet. Kalo tak pakai perlindungan cam kondom atau lain2, ko mungkin akan dapat penyakit yang mungkin membunuh ko satu hari nanti. Meh sini aku nak bagitau, kalo ngan anak aku ni, aku lah pelindung tuh..dan aku akan mendatangkan sakit kat tubuh badan ko dan kemungkinan besar akan bunuh ko jugak. Paham?

    Peraturan 5: Biasalah kalo ko nak berkenalan lebih baik ngan aku ni sebagai calon bapak mertua ko..ko nak berbual pasal politik, pasal sukan atau lain2 topik semasa. Aku takmo dengar semua tuh. Satu jer topik yang aku minat nak dengar: bila ko nak antar anak aku balik ke umah ni semula? Dan jawapan yang aku nak dengar cuma: “Awal.”

    Peraturan 6: Aku rasa ko ni hensem, popular kat kolej/pejabat ko, banyak peluang nak dating ngan aweks2 lain yang lagi kiut-miut..aku takde hal ngan kelebihan ko tu..selagi anak aku pon ok dengan kepopularan ko. Tapi, sekali ko dah couple ngan anak aku, ko jangan pandai2 cari pompuan lain sampai la anak aku dah bosan ngan ko atau dia break-off ngan ko. Kalo ko wat anak aku nangis, aku pulak akan wat ko nangis.

    Peraturan 7: Sementara ko menunggu anak aku bersiap, jangan dok mengeluh kalo dia bersiap lama sangat. Kalo ko nak orang yang punctual, ko leh dating ngan mat askar. Kalo ko bosan menunggu kat luar tu, tolong le wat ape yang patut, cam basuh keta aku atau cat pagar umah aku ni.

    Peraturan 8: Tempat2 berikut adalah dilarang sama sekali korang pergi dating; tempat yang ada katil, ada sofa, ada rumput atau apa2 tempat yang leh duduk2 atau baring2. tempat2 yang takde kehadiran orang tua, polis, tok imam. Tempat2 yang gelap. Tempat2 yang membolehkan korang berpegang tangan/menari atau bersukaria. Tempat2 yang panas sampai membuatkan anak aku terpaksa pakai tshirt takde lengan..pakai short skirt. Tempat yang sejuk sampai ko kena panaskan badan anak aku. Movie yang romantic, berunsurkan cium2 tu elakkan. Movie pasal seksa kubur atau hari kiamat dibolehkan.

    Peraturan 9: Jangan sekali-kali menipu aku. Aku ni nampak jer perut buncit, kepala hampir botak, tapi aku akan tau semua pergerakan ko dari spy2 aku. Kalo aku tanya ko nak pegi mana, dengan sapa lagi yang join ngan korang, ko ada satu peluang jer nak jawab dengan benar, tiada yang tak benar melainkan benar belaka. Aku ada satu senapang patah, satu cangkul dan lima ekar tanah yang penuh hutan kat belakang umah aku ni. Selalunya aku dok menembak khinzir kat situ. Kalo aku tembak kepala ko kat belakang tu, takde sapa yang nak tanye. Jangan main2 ngan aku.

    Peraturan 10: Ko patut takut ngan aku ni..kalo boleh biar sampai sangat2 takut. Aku ni dok teringat2 lagi peristiwa bukit kepong. Sampai skang kalo ada orang datang umah senyap2 pastu dok berbual kat laman aku nak tembak..aku ingatkan komunis. Nanti dah abih dating, sampai kat pintu pagar, bukak pintu kereta dan angkat dua2 tangan ko tinggi2. Cakap dengan jelas “saya datang antar anak pakcik”. Pastu terus blah. Tak payah masuk minum teh. Kilauan matahari yang ko nampak kat tingkap umah aku ni ialah teropong senapang sniper aku.

    Sekian, Yg sengaja menakutkan, Bapak Kepada Gf ko.

    Wednesday, May 4, 2011

    Tarikh Luput Chenta!

    Perasaan untuk buat entri baru membuak buak lepas entah berapa lama asyik bangun, makan dan tido! Bosan! Boring! Penat! sebab terlampau banyak tidur!

    Yep! Manusia memang tak pandai bersyukur! Dulu tyme belum cuti sem nak rehat banyak banyak! Tapi bila dah cuti tak tau nak buat apa!

    Saya terbaca entri dari blog kawan! Mungkin dia baru putus chenta! Tapi saya tak pasti sebab apa! Dan saya tau dia sedang cuba menyibukkan diri sendiri untuk cuba lupakan perkara tu! Normal lah tu! Kalau saya di tempat dia pun saya tau tau macam mana! Bila chenta berakhir apa yang kita rasa serba tak kena! Segala tempat, atau lagu selalu mengingatkan kita pada bekas pasangan kita tu!

    Kadang kadang ketika kita jatuh chenta, kita mungkin buta pada hal hal kecil yang sebenarnya menandakan ketidaksesuaian kita dengannya! Oh hati kuatkanlah semangat! Jangan mudah putus harapan! Berpaut pada janji lama hati juga kan terluka jiwa jugak yang merana! (weks.. ko memang jiwang karat ana)


    **ayam tol! Tulis entri pakai saya segala! Ingat baek sangat la kan?! huhu=)

    (nota noti: kuatkan semangat my fren! pengalaman dan kegagalan kadang kala mendewasakan)

    Wednesday, April 27, 2011

    Hejab!

    Many a people ask a question why Muslim women cover up themselves in Hijab/Veil... and here comes the fantabulous answer that helps us understand the importance of Hijab (Purdah - BURKHA- VEIL) Here comes the simplest way of demonstrating the importance of it... Could it be anyway better than this? An amazing example indeed!



    Read the below exemplary article..! 


    Boxer Muhammad Ali's advice to his daughters The following incident took place when Muhammad Ali's (KELAY) daughters arrived at his home wearing clothes that were not modest. Here is the story as told by one of his daughters: When we finally arrived, the chauffeur escorted my younger sister, Laila, and me up to my father's suite. As usual, he was hiding behind the door waiting to scare us. We exchanged many hugs and kisses as we could possibly give in one day. My father took a good look at us. Then he sat me down on his lap and said something that I will never forget. He looked me straight in the eyes and said, "Hana, everything that God made valuable in the world is covered and hard to get to. Where do you find diamonds? Deep down in the ground, covered and protected. Where do you find pearls? Deep down at the bottom of the ocean, covered up and protected in a beautiful shell. Where do you find gold? Way down in the mine, covered over with layers and layers of rock. You've got to work hard to get to them." He looked at me with serious eyes. "Your body is sacred. You're far more precious than diamonds and pearls, and you should be covered too." Source: Taken from the book: More Than A Hero: Muhammad Ali's Life Lessons Through His Daughter's Eyes!



    aPaBiLa KaMu BeRkAwAn DeNgAn LeLaKi,

    InGaTlAh AdA dUa PiLiHaN tErBeNtAnG

    pErTaMa...
    KaMu JaDi SePeRtI kElApA..
    mUdAh DiPeRoLeH..
    DiPaRuT...dIpErAh..
    dAn DiAmBiL sAnTaNnYa..
    LePaS iTu HaMpAsNyA dibuang...
    kEdUa..
    KaMu MeNjAdI sEbUtIr MuTiArA..
    bErAdA dI DaSaR lAuTaN..
    TeRsImPaN rApI..
    DiLiNdUnGi KuLiT..
    bUkAn SeNaNg NaK LiHaT..
    ApA LaGi MeNdApAtKaNnYa..
    hAnYa OrAnG yAnG bErTuAh ..
    BeRuSaHa MeNyElAmI dAsAr LaUtAn...
    dApAt MeMpErOlEhNyA..
    HaRgAnYa MaHaL sEkAlI..
    dAn Ia AkAn TeRsImPaN sElAmAnYa..
    JaDi....
    kAmU piLiHlAh sama ada HeNdAk MeNjAdI
    kElApA aTaUpUn MuTiArA..
    Di SeBaLiK sAnTaN...
    mEnJaDi PeNyEdAp MaKaNan..
    DiPeRaH sEgAlA kEnIkMaTaN..
    dEnGaN mUdAh JaTuH mEnJaDi TiTiSaN..
    AkHiRnYa HaBiS kArI dImAkAn..
    pUlUt PaNgGaNg SiSa HaBiS dItElAn..
    DaN sAnTaN hIlAnG tAk JaDi InGaTaN..
    yAnG tErAsA lAzAt HaNyA kArI dAn PuLuT pAnGgAnG..
    OrAnG tIdAk KeNaNg JaSa SaNtAn..
    mUtIaRa..
    TeRtAnAm Di DaSaR pAlInG dAlAm..
    sUkAr AnDaI mEnGhArAp JaDi
    PeRhAtIaN...
    KeRaNa MuTiArA dIlInDuNgI oLeH
    cEnGkErAnG yAnG mEnGhAdAnGnYa dArI
    aNcAmAn MuSuH...
    nAmUn KiRaNyA dItEmUi InSaN...
    AkAn MeNjAdI pErMaTa HiAsAn..
    tErLeTaK tInGgI dI cInCiN iDaMaN..
    AtAu Di LeHeR nAn JiNjAnG..
    aTaU dI lEnGaN mEnAwAn..
    MaKiN lAmA mUtIaRa TeRtAnAm...
    mAkIn TiNgGi NiLaIaN...
    OLEh ItU…PiLihLAh SeNDiRi…
    mEnJaDi SaNtAn.. MuDaH jAdI
    pErHaTiAn.. TaPi HaNyA sEbEnTaR jAdI
    sAnTaPaN... kEmUdIaN hIlAnG sEgAlA
    nIkMaT dAn PuJiAn.. MeNjAdI mUtIaRa..
    SuKaR dItEmUkAn.. NaMuN bIlA dIhIaS
    iNdAh GaDiS rUpAwAn.. HiLaNg
    Ia..TaNgIsAn MeNgIrInGi BeRzAmAn..